337 снегопочистващи машини  обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. В

...
337 снегопочистващи машини  обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. В
Коментари Харесай

Обстановката в страната се усложнява. Над 330 снегорина чистят републиканските пътища

337 снегопочистващи машини  обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. В момента сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Кюстендил, Перник, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, София, Шумен, както и в региона на проходите „ Предел “, „ Шипка “ и „ Републиката “, оповестяват от АПИ.   Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. В регионите със снеговалеж при нужда има подготвеност за спомагателна техника.

20 януари 2024, 07:51

Рязка смяна: Студ, вятър и сняг; жълт и оранжев код в страната

Агенция " Пътна инфраструктура " моли водачите да  подхващат пътувания единствено при нужда и да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, да не подхващат внезапни маневри, да съблюдават нужната отдалеченост, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Поради изобилните снеговалежи е  лимитирано придвижването на тежкотоварни коли над 12 т по път I-2 Русе – Разград – Шумен, път I-5 Русе – Велико Търново и на проход „ Предел “.

Ограничено е придвижването на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца от 5 ч. през днешния ден - 20 януари до 17 ч. на 21 януари /неделя/. Тежкотоварните коли могат да минават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии би трябвало да се реализира наложително с вериги.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласните и второкласните пътища и  проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България. Пътноподдържащите компании в цялата страна са в цялостна готовност и подготвеност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически субстанции, сол и пясък, с цел да се понижат предпоставките за заледявания и хлъзгавост при рухване на температурите.

За повишение сигурността на придвижване при нужда е допустимо да се затварят обособени прави за обработка на трасетата с инертни материали. При потребност в сектори със мощен вятър, снегонавявания или слаба видимост е допустимо трафикът да се лимитира краткотрайно до възстановяване на метеорологичните условия и почистването на пътя.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР